AJÁNLÓ
 
17:24
2014. 01. 25.
A magyar Comedy Centralon április 28-án ér véget az Így jártam anyátokkal, aminek apropóján...
A bejegyzés folyatódik
 
17:24
2014. 01. 25.
Legalábbis a GQ magazin szerint, amely összeszedte 15 kedvenc amerikai komikusát, a lista élén pedig...
A bejegyzés folyatódik
 
17:24
2014. 01. 25.
Harmincas gyermekük életébe hirtelen belecsöppennek a szülők és mindent felforgatnak – ezt...
A bejegyzés folyatódik
 
17:24
2014. 01. 25.
A magyar Comedy Central április 28-án adja le az Így jártam anyátokkal könnyfakasztó búcsúepizódját,...
A bejegyzés folyatódik
 
17:24
2014. 01. 25.
Aki boldogtalan a jelenlegi szituációs komédia-kínálattal, tehet érte, hogy javuljon a helyzet,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nem támasztják fel a Família Kft-t

0 Komment
0 Reblog

Magyar szitkom-történetünk első darabjában egy korábbi kor kedvenc komédiasorozatát kapjuk elő: a Familia Kft-ről minden harminc fölötti magyarnak van legalább egy-két emléke. A producer Gát Györgyöt is megkérdeztük most, 2014-ben, lát-e esélyt a sorozat valamilyen feltámasztására, akár egy búcsúepizódra akár egy párrészes évadra, de kategorikus nemmel felelt. „Annak ott és akkor vége lett, akkor volt korszerű, időszerű. Én nem támasztanám fel, egészen más dolgok foglalkoztatnak” – mondta megkeresésünkre.
 

Gát, aki a Lindát és az Angyalbőrbent is jegyzi, szitkomot akár ma is készítene, de nem Familia Kft-t frissítené fel. „Egy roma téma van a fejemben, egy komédiasorozat cigány szereplőkkel. Hankiss idején volt egy felbuzdulás, de aztán abbamaradt: elkészült harminc epizódnyi forgatókönyv, a Petőfi rádióban le is ment hangjátékként, Trubadúr volta címe. Óriási színészek adták a hangjukat hozzá: Végvári, Agárdi, Tábori Nóra. Egy magyar szitkom amúgy abszolút megélne, szerintem nagyon szeretik a műfajt a magyarok. Persze volt olyan kísérlet, amely nagyon gyengén sikerült” – tűnődött, de kérésünkre nevet, címet nem mondott.

A sikeres magyar szitkomok közt (nem volt olyan sok) mindenképp helyet kapna a Familia Kft, amelyért Gát mellett főképp Szurdi Miklós felelt. 1991 októberében kezdte a Magyar Televízió, majd nyolc éven át volt műsoron, de időközben megjelentek a nagy, országos kereskedelmi televíziók, mint TV2 és az RTL Klub. 1999-es megszűnéséig összesen 385 rész készült, és utólag már tényleg nehéz megmondani, hogy a nyolc év alatt elfáradt a történet, és ezért lett vége, vagy nem bírta a versenyt a kertévék frissességével, új sorozataival, lendületével.
 

„A Família Kft. nyolc éven keresztül ment a televízióban, és akkor kezdett elfáradni, amikor a kereskedelmi csatornák megjelentek, és egy olyan napi szórakoztató folyam indult meg a műsorszolgáltatókon, hogy weekly, azaz heti sorozattal már nem lehetett az élbolyban lenni. Az egyik napról a másikra az emberek már nem voltak képesek észben tartani az előző epizódok különlegességeit, átalakult a televíziós szórakoztatás, és ez egybeesett avval, amikor én úgy éreztem, hogy a Família Kft-t akkor kell abbahagyni, amikor még jól megy” – ezt még Gát nyilatkozta 2005-ben az Origo csetszobájában.

Esztergályos Cecília már előtte is ismert színésznő volt, de a nagyközönség ezzel a szériával ismerte meg Kárász Zénót, Xantus Barbarát vagy a Spáh-ikreket. Reviczky Gábor Alföldiként komédiázott benne, Csonka András Pici karakterét hozta, de a stábban volt Lorán Lenke (Pici nagymamája), Bajor Imre (Csibi), Juhász Illés (Kövér Vili).
 

A forgatásokat mindenki szerette, Baranyi László, a nagypapa például így emlékezett: "Nagyon kedves emlék, őszintén mondom, hogy életem legkellemesebb időszaka volt. Nagyon jó volt a társaság, tényleg egy nagy család voltunk, többet voltunk együtt, mint a közvetlen családtagjainkkal. Legjobban az utazások maradtak meg bennem, nyáron forgattunk a Földközi-tengernél, Törökországban, Rodoszon, Tunéziában, télen az osztrák és az olasz Alpokban. Magyarországon belül is meghívtak bennünket több helyre, borzasztóan szerettek minket: Szegeden például olyan búcsúbulink volt, hogy még tűzijátékot is kaptunk" – mesélte korábban.

Kárász Zénót korábban mindenki Szép Ádámként ismerte a Família Kft-ből, az első magyar szituációs komédiából, de szerinte a karaktert könnyű volt levetkőzni. "Nem volt nehéz kilépni belőle, mert utána tíz évig nem volt tévésorozat, amelyben szerepeltem volna. Az is csak egy szerep volt, amelyet megcsinál egy színész, mintha színházban lenne. Én amúgy nem válogatok, nem volt még olyan, amit ne vállaltam volna."

Neki főleg színpadon volt munkája a Família után. Az hatalmas tévhitnek tartja, hogy a tévéből ismert karaktereket keresnék a nézők a színházban is, így örült neki, hogy nem Ádámot látták benne a jegyvásárlók, hanem a megformált, új karaktert.

Arról, mely színész merre keveredett a sorozat után, itt olvashat hosszabban.

FB like box (HTML)

Követők

origo tévé csakaduma1