Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Rowan Atkinson nélkül lett jobb a Fekete Vipera

0 Komment
0 Reblog

Az Office után egy másik klasszikus brit sorozatba is jobban belemegyünk, a Fekete Viperá-ról szóló jelenlegi poszt mellett elemezni fogjuk még a címbeli karaktert, Edmund Blackaddert, valamint annak alakítójáról, Rowan Atkinsonról is közlünk majd egy rövid pályaképet.

A Fekete Vipera 2004-ben a második lett a BBC által indított szavazáson, amelyen a csatorna Nagy-Britannia addigi legjobb sitcomját kereste – csak az Only Fools and Horses előzte meg, amely itthon Csak a kötözött bolondok és Szemesnek áll a világ címmel is ment. Az eredmény mindenesetre annak ismeretében a leginkább lenyűgöző, hogy a Fekete Viperá-t az első évad után majdnem elkaszálták, a második szezon csak jelentős változások árán születhetett meg.

Aki nem tudná – persze ki ne tudná? –, a Fekete Vipera egy évszázadokon átívelő történet, a brit történelem egyes szakaszait parodizálja a tizenötödik századtól kezdve az I. világháborúig. Az első évadban Rowan Atkinson Edinburgh hercegét alakította, karaktere itt még egy szánalmas, hülye nemes volt, akit a nézők nemigen tudtak megszeretni – a nézettség így nem is emelkedett az egekig, ahhoz képest az előállítási költség viszont igen magas volt.

Az Anglia aranykorában, I. Erzsébet uralkodása alatt játszódó második szezonra Atkinson kiszállt a sorozat írásából – csak a főszerepet tartotta meg –, addigi írótársa, Richard Curtis pedig a stand-up komikusként is ismert Ben Eltont vette maga mellé. Ők ketten biztosították a BBC-t, hogy a korábbinál jóval alacsonyabb költségvetéssel el tudják készíteni az évadot, nem mellesleg a Fekete Vipera karakterét is jócskán megváltoztatták: Atkinson figurája szakállat kapott, már-már szexi lett, és alapvetően egy dörzsölt, okos fickóvá vált, akinek annyi csak a terhe, hogy csupa idiótával van körülvéve.

Az udvartartásból kiemelkedik a kőegyszerű szolga, Baldrick, de említésre méltó a leghülyébb nemes, Lord Percy és az állandóan nyavalygó Melchett is, akit a korábban már bemutatott Stephen Fry alakít nagyszerűen. A sorozatban csak Queenie-nek hívott I. Erzsébetet Miranda Richardson játssza, nem kevésbé zseniálisan – megformálásában a királynő egy vihogó iskoláslány és egy brutális pszichopata tökéletes keverékévé válik, ami talán az alábbi jelenetből is kitűnik. Még lejjebb pedig a talán legjobban sikerült második széria mind a hat epizódját végignézhetitek!

Egy pap is lehet őrülten vicces

0 Komment
0 Reblog

Nagy-Britanniában 2010 óta megy a Rev. című sorozat, melynek harmadik évadját tavasszal indítja a BBC. A címbeli rövidítés a „reverend”-re, vagyis „tisztelendő”-re utal, a széria főhőse ugyanis egy anglikán pap, Adam Smallbone (Tom Hollander), aki egy vidéki parókiáról került egy londoni templom élére, ahol nap mint nap rengeteg idiótával találkozik – emellett maga sem egy tipikus egyházi személy, iszik, dohányzik és rendszeresen szexel a feleségével.

Az asszonyt Olivia Colman játssza, de fontos szerepet kapott a sorozatban Miles Jupp is, aki Smallbone laikus segítőjét alakítja, de sokszor úgy véli, a papnál jobban irányítaná a templomot. Az eddigi két évadban több vendégszereplő is feltűnt, például Richard E. Grant, James Purefoy, Geoffrey Palmer vagy éppen Ralph Fiennes, akinek jelenetét a harmadik bejátszásban nézhetitek meg.

Továbblépett az Így jártam anyátokkal Lilyje

0 Komment
0 Reblog

Alyson Hannigan a CBS-en marad, a How I Met Your Mother vége után is, mivel a napokban aláírt Tom Papa sorozatához, a More Time With Family-hez. Az Így jártam anyátokkal Lilyje itt is főszerepet kap, ő lesz a feleség a családban. Tom Papa viszi a családfő szerepét, aki otthagyja melóját, hogy több időt töltsön a családjával. (Ki gondolta volna ilyen furmányos cím alapján?)
 

Rocksztárok, ha bolondoznak

0 Komment
0 Reblog

A rockzene  nagyjai sem mindig komolyak, sokan szívesen ökörködnek egy sort szituációs komédiákban, ha hívják őket. Alább megnézhető Eddie Van Halen, így toppant be a Két pasi meg egy kicsibe, még abban az érában, amikor Charlie Sheen sem volt persona non grata a produkcióban.

Michael Stipe az REM együttesből jó húsz évvel ezelőtt tűnt fel a The Adventures of Pete and Pete című sorozatban:

2007-ben David Bowie-t is láthattuk az Extras című szériában:

Marilyn Manson nem csak egyszer tűnt fel a Kaliforgiában, amely ugyan nem egy klasszikus szitkom, de egy kis csalás tán elnézhető (hiszen sok benne a humoros jelenet). Manson elég perverz és közönséges volt a sorozatban, tán úgy gondolta, hogy az ő imázsának már úgyis mindegy:

Az egykori Beatles-tag, Ringo Starr is feltűnt komédiában, a Shining Time Stationben.

Steven Tyler (Aerosmith) szintén a Két pasi meg egy kicsiben mókázott.

A Dharma and Greg 1999-ben Bob Dylant látta vendégül:

Magyar szitkomok, 2. rész: Tea

0 Komment
0 Reblog

Miután az első magyar szituációs komédia, a Família Kft véget ért, egy darabig a műfaj is eltűnt a hazai képernyőkről, majd jóformán egyszerre rajtolt el a Tea a TV2-n és a Limonádé az RTL-en, csak azért, hogy erősítse a nézőkben azt a képzetet, miszerint a két nagy kereskedelmi tévé csak egymást másolja. Most előbbivel foglalkozunk.

A Tea főcíme részben emlékeztetett a Jóbarátokra hangulatban, de nem baj, ha a világ legsikeresebb szitkomja a minta: a magyar verzióban egy teázóban ücsörögtek naphosszat a szereplők, Joey és társai pedig egy kávézóban múlatták az időt. Az alábbi párperces videóból kiderül, hogy Simon Kornél már akkor kedvelte a melegítő felsőt (mint a Társas játékban), hogy az egyáltalán nem vicces mondatok mögé is bevágtak is kis gépi nevetést, de közben azért sikerült poénokat is írni a sztoriba, nem is rosszabbakat, mint sok amerikai vígjátéksorozat esetében.

A Heredi Gábor rendezésében készült sorozat szereplői közt számos ismerőst találunk. Játszott benne az a Lass Bea, akit nemrég az X-Faktorban láthattunk, főszerepe volt a már említett Simon Kornélnak, illetve Mazányi Eszternek, akit másfél éve még a csúnya véget ért Marslakók fő karakterét alakította. Rónai Aranka, Janicsek Péter és Kardos Róbert is fontos figurákat kaptak.

A sorozat végül nem hozta az elvárt számokat, noha pont a szituációs komédiákkal illik türelmesnek lenni, hiszen kell idő, mire a néző megszereti a karaktereket és megismeri szokásaikat. A Tea szombat este kezdett, de a szitkomokban még nem jártas magyar tévézőket nem izgatta fel különösebben.

Herendi korábban az Origónak elmondta, szerinte a Big Brother árnyékában véreztek el, mivel 2002 őszén a TV2 mindent alárendelt a nagy nézettséget hozó első szériának, így ha a BB épp izgalmakat tartogatott, tovább maradt a képernyőn (így pedig az éjszakába csúszott a sorozat). A szitkomot sem árt mindig ugyanabban az időpontban vetíteni, így tett keresztbe Pongó, Renátó és BB Évi a kétszemélyes komédiának. "A Tea épp kezdett jó irányba elindulni, megtanultuk, hogy kell csinálni... és akkor levették. 33 rész volt képernyőn" - tette hozzá Herendi.

A Tea és a Limonádé viszonylag gyors eltűnése aztán szépen vissza is vetette a hazai tévék szitkomokba vetett bizalmát úgy szűk tizenkét évvel ezelőtt, és azóta is csak szórványos próbálkozások voltak, talán csak a Pasik ért el jelentősebb nézettségi sikert.

FB like box (HTML)

Követők

origo tévé csakaduma1