Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hírek a brit komédia világából

0 Komment
0 Reblog

Lenny Henry újra szitkomot forgat, a 90-es években látott Chef! után. A BBC egy piloton dolgozik, amelynek ő lesz a főszereplője: a címe Rudy's Rare Records, és a Radio 4 adta négy éven keresztül. A hangjáték Birminghamben, egy reggae és ska lemezeket forgalmazó kis üzletben játszódik főképp.

A Channel 4 új dramedyt indít, a Cut a komédia és a dráma keveréke lesz. A hatrészesre tervezett széria nagyon eredeti és ötletes – legalábbis a csatorna szerint. Pár szerencsétlen köztisztviselő lesz a főszereplő, akiket Londonból áthelyeznek Northamptonba, miközben megismerjük szakmai és magánéletüket.

A BBC Three még 18 epizódot rendelt a Sweat The Small Stuffból. A formátum 2013 áprilisában indult, két évad ment le belőle.
 



Az ITV-nek kell még egy évad a Birds Of A Feather című komédiasorozatból (a képen). A széria ezzel a 11. szezonjához érkezik, amúgy eredetileg a BBC-n ment a kilencvenes években, remek nézettséggel.

Honnan kerültek elő a legjobb komikusok?

0 Komment
0 Reblog

Régi igazság, hogy munkához a legkönnyebben kapcsolatok révén juthat az ember, és a brit komédia világában mintha mindenki ismerne is mindenkit – legalábbis elég bonyolult szociometriai ábrát adna ki, ha megpróbálnánk lerajzolni, ki kivel dolgozott már együtt.

A kapcsolati hálónak azonban kétségkívül van két középpontja: a Cambridge legendás színjátszóköre, a Footlights, illetve annak örök riválisa, az Oxford Revue - innen kerültek ki a legnagyobb angol komikusok.

A Footlights elnöke volt például egy ideig Peter Cook, aki a szintén a Cambridge-re járt Jonathan Millerrel, illetve az Oxfordon végzett Dudley Moore-ral és Alan Bennettel együtt írta meg a Beyond the Fringe című műsort, amely szatirikus látásmódjával nagyban befolyásolta többek között a Monty Python humorát is.

Ha már itt tartunk, a pythonok is hasonlóképp jöttek össze: Cook után Eric Idle is vezette a Footlightst, ott ismerte meg a valamivel idősebb John Cleese-t és Graham Chapmant – hozzájuk csapódott aztán az Oxfordról Terry Jones és Michael Palin. Meg persze egy különc amerikai, Terry Gilliam.

A Smith és Jones párosa, Mel Smith és Griff Rhys Jones is a két meghatározó egyetemről állt össze: közülük előbbi járt az Oxfordra, ahol Rowan Atkinsonnal is találkozhatott, dolgoztak is együtt a Not The Nine O’Clock News-ban. Atkinson itt ismerte meg későbbi írótársát, Richard Curtist, valamint Howard Goodall zeneszerzőt is – hogy aztán együtt jegyezzék a Fekete Vipera első évadját és a Mr. Bean-sorozatot.

A Fekete Viperá-ban szintén feltűnő Hugh Laurie és Stephen Fry viszont már megint a Cambridgre-ről került ki, ahol az akkor még állítólag igen vicces Emma Thompsonnal is jóban voltak. Laurie – Cookhoz és Idle-höz hasonlóan – egy ideig szintén volt a Footlights elnöke, Fryjal pedig közös műsort csinált Egy kis Fry és Laurie címmel.

Egy szappanopera is lehet vicces

0 Komment
0 Reblog

A brit komédiában előfordulnak érdekes műfaji párosítások is, a Gavin & Stacey című romantikus vígjátéksorozatot nézve például sűrűn támadhatott olyan érzésünk, hogy éppen egy szappanoperát látunk. A szériának idén amerikai remake-je is indul, Us & Them címmel, felelevenítjük hát az eredetit, a poszt alján pár videóval.

A történet középpontjában a két címszereplő és az ő családjuk, barátaik álltak, az ő életüket követhettük nyomon három évadon (és egy karácsonyi különkiadáson) keresztül. Gavin (Mathew Horne) egy essexi férfi volt, aki a szüleivel élt, és sok időt töltött legjobb barátjával, Smithyvel; Stacey (Melanie Walters) egy walesi nő, aki özvegy édesanyjával lakott, és sokszor meglátogatta őket Bryn nagybácsi és a legjobb barátnő, Nessa.

A szappanopera-szerű megközelítést - a műfajra emlékeztető képi világon túl - az adta, hogy minden kulcsmomentumot elleshettünk a családok életéből: láthattuk Gavin és Stacey első találkozását, a másik családja előtti bemutatkozásukat, otthonkeresésüket, új állás után való rohangálást, gyerekvállalási problémákat - egyszóval minden olyasmit, ami egy tartós párkapcsolattal együtt jár.

Miután Smithyt és Nessát a sorozat alkotói, James Corden és Ruth Jones játszották, egy idő után az ő párosuk került előtérbe: az elején természetesen ki nem állhatták egymást, de aztán már közös gyerekük is született.

Szeretnivaló szörnyetegek

0 Komment
0 Reblog

A brit komédia világa tele van kiállhatatlan alakokkal, erről már írtunk korábban, sőt egyes karakterekről külön posztot is megeresztettünk: olvashattatok már nálunk többek között Basil Fawltyról, Edmund Blackadderről, David Brentről és Alan Partridge-ról is, akik közül egyik sem az a kimondottan szimpatikus figura.

Rajtuk kívül is van azonban pár karakter, akit a magyar néző kevésbé ismerhet, de ha ismerné, biztosan imádná utálni. Ilyen például az itthon Az ükhadsereg címet kapott Dad’s Army főhőse, George Mainwaring százados, akit Arthur Lowe alakított igen meggyőzően. Az 1968 és 1977 között futott sorozatban egy nagyképű, hetvenkedő figurát jelenített meg, aki jócskán túlértékeli saját fontosságát, legyen szó akár civil (bankban végzett) munkájáról, akár a második világháborúban betöltött szerepéről. Mainwaringnek is voltak ugyanakkor olyan tulajdonságai, amelyek miatt kedvelhettük: a nehéz helyzetekben kétségkívül bátor és tettre kész volt, hazájához pedig mindig lojális.

Hasonló a helyzet a Pusszantlak, drágám!-ban (az Ab Fab-nek is rövidített Absolutely Fabulous-ben) látott páros, Eddie és Patsy esetében, akiket a Nagy-Britanniában igencsak kedvelt Jennifer Saunders és Joanna Lumly alakított – kisebb-nagyobb megszakításokkal – 1992 és 2012 között. A sorozatban két öntörvényű, élveteg nőt ismerhettünk meg, akik mindent megtettek saját jólétük érdekében – még ha ez azt is jelentette, hogy át kell gázolniuk másokon. Pénzüket aztán jórészt alkoholba és drogokba ölték, de így is rengeteg kellemes percet szereztek az angol és magyar nézőknek.

Mit adtak nekünk a rómaiak?

0 Komment
0 Reblog

Bejelentették a Royal Television Society Awards 2014-es mezőnyét, számos brit komikus kapott jelölést. A legtöbb kategóriában az ITV2 szitkomja, a Plebs érdekelt, három díjat vihet el az ókori Rómában jászódó komédia.

A jelöltek közt van Rebecca Front (Psychobitches), Brendan O'Carroll (Mrs Brown's Boys) és Ryan Sampson (Plebs), a szórakoztató műsorok közt A League Of Their Own (Sky1) az Ant & Dec's Saturday Night Takeaway (ITV) és a The Last Leg (Channel 4).

Műsorvezetőként, előadóként Alan Carr (Alan Carr: Chatty Man), Ant & Dec (különféle ITV-műsorok) és Leigh Francis (Celebrity Juice / Through The Keyhole) nyerhet. Vígjátéksorozatoknál A Touch Of Cloth II: Undercover Cloth (Sky1), a Plebs (ITV2) vagy a Toast Of London (Channel 4) lehet a befutó. A nyerteseket március 18-án jelentik be Londonban.

A képen a Plebs szereplői.
 

FB like box (HTML)

Követők

origo tévé csakaduma1